Wizyty w winnicach Toskanii
Podczas wizyty w winnicach Toskanii uczestnicy są oprowadzani po winnicy, zapoznają się z procesem wytwarzania wina i zwiedzają piwnice.
Stałym punktem wizyt jest oczywiście degustacja win.
Winnica Pagani de Marchi w Casale Marittima
Posiadłość powstała w roku 1996 i wtedy też zasadzono pierwsze winnice Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Merlot. Właściciele zdecydowali o wytwarzaniu 3 rodzajów win szczepowych aby najlepiej podkreślić wyjątkowy charakter każdego z nich. Wino natychmiast spotkało się z ogromnym uznaniem ekspertów i prasy specjalistycznej, co według właścicieli jest zasługą wielkiej troski, którą darzą te winnice i wyjątkowo starannej pracy.
Z czasem do oferty dołożono 2 rodzaje win mieszanych, które stworzono z połączenia różnych proporcji szczepów
i procesów starzenia wina. W roku 2009 stworzono kolejny rodzaj wina, tym razem białego, wytwarzanego na bazie szczepu Vermentino.
Od 2009 roku 6 hektarów winnic uprawianych jest metodami ekologicznymi.
Właściciele przykładają szczególną wagę do procesu uprawy i selekcji winorośli, który odbywa się ręcznie, a także maceracji w kadziach inox 50hl w temperaturze kontrolowanej. W przypadku win dojrzewających, uważnie wykorzystuje się barrique francuskich marek Cadus i Barthomieu nowych i z drugiego – trzeciego użytkowania.
W latach 80-tych na terenie posiadłości odkryto grobowiec etruskiej rodziny z epoki wpływów wschodnich (VII – VI w. p. n. e.). Rodzina nazywała się Principi Guerrieri, co znaczy „Książęta-Wojownicy, i zamieszkiwała pobliską osadę Casalvecchio. Stylizowana kaczka, która jest symbolem i logiem producenta została zapożyczona z jednego
z ornamentów umieszczonych na bogatych serwisach do spożywania wina i potraw.
Pagani de Marchi od wielu lat jest członkiem prestiżowego toskańskiego stowarzyszenia winiarzy „Grandi Cru della Costa Toscana”. Poza Włochami, wino cieszy się uznaniem również w Szwajcarii, Rosji, Niemczech, Japonii, Holandii, Danii, USA.
Miejsce, w którym znaleziono grobowiec etruskiej rodziny z VII-VIw.
Zwiedzanie piwnicy
Degustacja win
Winnica Azienda Agricola Stefania Mezzetti
Agroturystyczne gospodarstwo Stefanii Mezzetti posiada 10 ha winnic położonych częściowo w Umbrii i częściowo
w Toskanii. Na 8 ha uprawiane są czarne odmiany winogron a na 2 ha białe. Cechą charakterystyczną winnicy jest różnorodność uprawianych odmian. Spotykamy tu takie odmiany winorośli jak: Sangiovese, Merlot, i Cabernet. Pozwala to na produkcję bogatych pod względem smaku i aromatu win a jednocześnie sprawia, że winnice od wczesnego lata do późnej jesieni przyciągają wzrok różną barwą i kształtem winogronowych kiści a także liści.
Gospodarze to ludzie kochający swoją ziemię, winnice i wkładający mnóstwo nie tylko pracy ale i serca w każdy etap produkcji wina. Bo tak naprawdę to produkcja wina rozpoczyna się wiosną od przycinania i wiązania krzewów. Jest to bardzo ważny etap. Od właściwego przycięcia zależy nie tylko dalszy wzrost roślin ale też jakość winnych gron. Przez późniejsze miesiące winorośle otaczane są pieczołowitą opieką. Gospodarze przyznają, że często rozmawiają
z krzewami. Winobranie natomiast traktowane jest tu jak prawdziwe święto. Dla osób biorących udział w zbiorach jest to okazja do wymiany poglądów na temat odmian, upraw, ciekawostek z zakresu produkcji ale też historii produkcji poszczególnych gatunków win. Po zbiorze owoce poddawane są oczyszczaniu i w zależności od przeznaczenia do produkcji określonego gatunku – suszeniu na matach lub miażdżeniu, fermentacji a na koniec sok leżakuje
w specjalnych beczkach z francuskiego dębu.
Wino do spożycia gotowe jest najwcześniej wiosną czyli praktycznie w tym samym czasie, kiedy rozpoczynają się prace w winnicy mające zapewnić kolejny dobry zbiór. Niektóre z gatunków win leżakują nawet 3 lata. Wino czerwone produkowane w tej winnicy, to mieszanka Sangiovese, Merlot i Cabernet. W efekcie są to wina o głębokim rubinowym kolorze i delikatnym zapachu. Nadają się znakomicie do potraw z dziczyzny, czerwonego mięsa do dojrzałych serów
a także bruschetty posmarowanej miejscową oliwą Z kolei wina białe to mieszanki utworzone z odmian winorośli: Trebbiano Toscano, Malvasia Bianca i Grechetto. Mają jasny słomkowy kolor lub intensywnie bursztynowy.
W zależności od gatunku nadają się do ryb, owoców morza, miękkich serów, suchych deserów, drożdżowego ciasta
a nawet czekolady.
Winnica Tenute Guicciardini Strozzi
Początki tej winnicy sięgają aż ponad tysiąc lat wstecz – najstarszy odnaleziony dokument, który wspomina o jej istnieniu datowany jest na rok 994. Współcześnie wytwarzanie wina wznowił w latach 70 książę Girolamo Strozzi (Założyciel i pierwszy prezes Konsorcium Vernaccia). Aż do dzisiaj Girolamo, wraz z żoną i dwiema córkami zajmuje się produkcją doskonałego toskańskiego wina.
W winnicy wytwarza się kilka rodzajów wina, a te najstarsze i najbardziej prestiżowe, takie jak Vernaccia di San Gimignano zostały wyprodukowane po raz pierwszy w roku 1200. Inne znane wina pochodzące z tej winnicy to czerwone Sodole, Millanni, i – stworzone z okazji 1000 rocznicy – wino Estate. Warto również wspomnieć, że
o produkowanym tu winie Vernaccia wspomina sam Dante Alighieri, umiejscawiając je w Czyścu w swojej słynnej Boskiej Komedii.
Winifikacja odbywa się w historycznych, autentycznych piwnicach – tych samych, w których w roku 1200 fermentowały pierwsze wina. Butelkowanie i leżakowanie ma miejsce natomiast w bardziej nowoczesnych pomieszczeniach.
Winnica zajmuje obszar 530ha i jest obsadzona szczepami winorośli typu Grenache, Sangiovese, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Produkcja wina
Wino
Winnica