Warsztaty kulinarne w Toskanii

Warsztaty kulinarne w Toskanii odbywają się w pięknej willi pochodzącej z 1500 roku, która umiejscowiona jest
w pobliżu Cortony, pośród urokliwych toskańskich pól. Zajęcia prowadzone są przez Lucię – osobę posiadającą ogromne doświadczenie zarówno jako szef kuchni jak i instruktor kulinarny. Lucia była gościem
w niezliczonej liczbie programów telewizyjnych i podczas wydarzeń kulturalnych, a dzięki wielu wyjazdom zagranicznym z powodzeniem promowała tradycyjną toskańską kuchnię na świecie. Przez ostatnie 20 lat studiowała i ponownie odkrywała najstarsze przepisy tradycyjnej toskańskiej kuchni, co uczyniło z niej prawdziwą ekspertkę w tej dziedzinie.

Kursy kulinarne prowadzone w Toskanii są dla uczestników okazją do odkrycia jak wiele przyjemności można czerpać z prostych i tradycyjnych potraw kuchni toskańskiej.

Podczas zajęć uczestnicy zapoznają się zarówno z klasycznymi toskańskimi przepisami na potrawy z wykorzystaniem mięsa, wędlin, sera, jak również z ich bardziej współczesnymi wersjami. Instruktorka pokazuje w jaki sposób ręcznie ugniatać ciasto, przygotować makaron jajeczny, pierożki, chleb, pizzę, przystawki, a  także desery. Ponadto uczestnicy poznają sekret na przyrządzenie prawdziwego steku z włoskiej wołowiny Chianina, delikatnego gulaszu
z dzika i zasady dobierania win do konkretnych receptur.

Warsztaty kulinarne w Toskanii zawierają:

  • profesjonalną, doświadczoną instruktorkę
  • profesjonalne wyposażenie i sprzęt kuchenny
  • lunch lub obiad składający się z dań przyrządzonych podczas warsztatów i lokalnych win

Przykładowe potrawy przyrządzane podczas warsztatów kulinarnych